Från sommarjobb till chef – Leif Lewin

Han gick från att som en liten pojke kämpa på en cykel i flera timmar till att leda två av Sveriges största företag. Leif Lewin har alltid brunnit för att arbeta. Inte bara för pengarnas skull utan även för att det är något han tycker är roligt, och lärorikt.

Leif Lewin sitter insjunken i en soffa framför mig. Han har på sig en rutig skjorta och jeans, och framför hans blåa ögon är ett par glasögon varsamt placerade. Vi befinner oss i ett vardagsrum med ljusa väggar och en stor tv som just nu är avstängd. Radion spelas lite i bakgrunden, P3 nyhetssändning. En doft av kaffe sprider sig i luften från den stora koppen som står placerad på bordet. Det är en eftermiddag i Oktober, löven utanför fönstret är gula och har börjat falla från träden. Det är lite småkyligt ute, sådär att man nu faktiskt har insett att sommaren är över. Den varma sköna sommaren som för de flesta innebär bada, sola och ha det roligt. I leifs barndom innebar sommarlov sommarjobb. Något han nu värdesätter väldigt mycket eftersom att det gav honom en stor erfarenhet inför sitt arbetsliv. 

– Mitt första jobb var i en liten affär som springschas när jag var 11 år, säger han och tar upp kaffekoppen som står framför honom på bordet. Springschas, eller springpojke som man också kan säga, innebar att utföra ärenden som att leverera varor till kunder som bodde långt bort. Leif Lewin föddes i Göteborg år 1936 och var en ambitiös pojke som visste vad han ville.
– Ibland var jag ute i flera timmar och cyklade till tanter och gubbar som behövde sitt kaffe eller smör, kämpigt var det, men värt mödan, fortsätter han. Han tjänade 60 kronor i veckan vilket var ganska mycket på den tiden.
– Jag köpte mina egna kläder och faktiskt till och med min första cykel för pengarna, en gång bjöd jag till och med min mamma på en resa, berättar Leif och ler lite för sig själv medan han tänker tillbaka i tiden, då kände jag mig faktiskt riktigt stolt, att liksom vara medveten om att det var jag som hade samlat ihop de här pengarna helt själv.
Sommarjobben fortsatte tills det att Leif slutade studera då han var runt 25 år. Allt mellan brevbärare, järnvägar och bygge provade han på. Han var även sk. pickollo på ett hotell då han fick guida människor på Engelska, vilket även ledde till en förbättring i hans engelsktalande.


Leif reste mycket med sina jobb vilket han fann mycket intressant, länderna avbockade på hans lista är bland annat Kina och Indien.

– De jobben som jag har haft har inneburit kontakt med människor, något som jag tycker är riktigt kul helt enkelt, säger Leif medans det lyser i hans ögon, och man ser hur han verkligen menar det han säger. Han rättar till sina glasögon och tar en stor klunk av kaffet. Leif jobbade inom företaget OK från 1961 tills 1977 då han blev chef över företaget. OK är känt inom oljetransport, alltså de ser till att transportera olja till bensinmackarna här i Sverige, från ställen långt här ifrån.
– Jag fick besöka bland annat Saudiarabien och Abudabi, berättar Leif, det var alltså mycket resor inblandat i jobbet, något jag tyckte var mycket roligt eftersom att man helt enkelt fick komma ut och se världen och skapa kontakter med människor med helt olika etniciteter och bakgrunder, fortsätter han. Inom jobbet fick han även vara med att driva ett av Sveriges största industriprojekt, nämligen att bygga ett oljeraffinadri i Lysekil vid västkusten, vilket han tyckte var mycket spännande. Leifs jobb inom OK ser han som sitt roligaste, det han helt enkelt trivdes med bäst. Efter sin chefsroll inom OK bytte han 1983 till att jobba som chef igen men på KF. Här också inom transportindustrin, men inte längre olja.
– KF jobbar med att transportera varor till mataffärer som konsum, säger Leif, vi skickade hit varor från länder jorden runt, allt från Spanien där man importerade grönsaker ifrån och San fransisco där de hade gott om mandlar. KF var ett aning större företag än OK, med 30 000 anställda istället för 6000. Men som när han jobbade för OK var det fortfarande många resor inblandade. Leif var bland annat med i ett bygge av en matolje-fabrik i Jedha som ligger vid Röda havet. Men det var inte bara jobb när han reste, även nöjen. I Indien där man är väldigt bra på att anordna stora kalas, fick Leif under högtidliga tillfällen bevittna livs levande elefanter gå omkring.
– Det är såna upplevelser som är minnen för livet, konstaterar Leif och makar på sig lite i soffan. Leif fick även ta emot ett slags pris av kungen för sina insatser inom sina arbeten, hans fru Britt-Marie och han närvarade vid ett flertal kungliga middagar.

Leif avbryter sig när han märker att kaffekoppen är tom och går ut i köket för att fylla på. Han kommer tillbaka med en varm rykande kopp och slår ner sig i soffan igen.
– Jag avslutade min jobbkarriär med några år inom Swedbank där jag jobbade i ledningen som ordförande från 92 till 95, berättar Leif. Detta jobb skiljde sig uppenbarligen från hans tidigare jobb titlar men Leif tycker ändå att det var en givande och intressant tid i hans liv.
– Jag har faktiskt ett möte med min förening som gjorde en stor förändring inom Swedbank nästa vecka, det är nämligen 20 års jubileum sen den dagen, avslutar Leif med ett litet leende.
Leif har helt enkelt en lång och lärorik karriär bakom sig. Men framför allt rolig.
– Det viktigaste när man väljer arbete är att man väljer något man tror man kommer trivas med, och att man provar på olika jobb, för alla jobb är anpassade till olika slags individer skulle jag nog säga, konstaterar han, Men det jag gillade mest både när jag jobbade i OK och KF var att ingen dag var den andra lik och du kunde aldrig veta vad för spännande möjligheter som kunde dyka upp. Leif ler ett stort leende och sätter ner kaffekoppen på bordet med ett lätt klirrande ljud.

Idag är Leif 75 år och lever ett fridfullt liv som pensionär i Kallhäll.

Av: Ida Nybrink

Annonser

Om 9b Källtorpskolan, Järfälla

Klass 9b, Källtorpskolan, Järfälla. Här visar vi upp oss, diskuterar våra inlägg och lär oss av varandra. Hela tiden. Ständigt uppdaterade.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s